Kimlik kartımı nasıl alabilirim / değiştirebilirim?
Kurumumuzda ilk işe başlamanız yapıldığında veya unvan değişikliğiniz olduğunda daire başkanlığımız tarafından Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığına otomatik olarak talep iletilmektedir. Bunun haricindekilerde kayıp, çalıntı, soyadı değişikliği vb. gibi değişikliklerde yeni kimlik talep edeceğiniz zaman durumunuzu anlatan bir dilekçeyle beraber (eğer kimlik bilgilerinde herhangi bir değişiklik varsa yeni Nüfus Cüzdanı Fotokopisi de eklenerek ) Daire Başkanlığımıza başvurabilirsiniz. Talebiniz Bilgi İşlem Daire Başkanlığına iletilecektir. İlgili kişiler kart basımı tamamlandığında teslim almanız için size bilgi maili atacaklardır.
Pasaport almak istiyorum ne yapmalıyım?
Sitemizde bulunan durumunuza uygun ( Kadro Dereceniz 1, 2 ve 3 ise Hususi Pasaport Formu, 4 ve daha üstü ise Hizmet Pasaportu Formu )pasaport formunu doldurarak (bilgiler bilgisayar ortamında doldurulmalı ve arkalı önlü tek sayfa şeklinde çıktı alınmalı) bir dilekçeyle beraber daire başkanlığımıza başvurmanız gerekmektedir. Hizmet Pasaportu Formu doldurulacaksa dilekçe ekinde mutlaka görevlendirme oluru da olmalıdır.
Bir Üst Öğrenimi bitirdim ne yapmalıyım?
Bir üst öğrenimini tamamladıysanız (ortaokul, lise, önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora) ve ortaöğretiminde bir yıl fazla eğitim (hazırlık sınıfı) aldıysanız mezuniyet belgenizin aslı gibidir nüshasını bir dilekçe ile görev yaptığınız birime vermeniz gerekmektedir. Biriminiz bir üst yazı ile dilekçenizi Daire Başkanlığımıza iletmesi durumunda intibak işlemleriniz yapılacaktır. (Mezuniyet belgenizi henüz almadıysanız E-Devletten alacağınız karekodlu belge ile de işlem yapılabilir ancak mezuniyet belgesi alındığında mutlaka özlük dosyanızda bulunması için tarafımıza ulaştırılması gerekmektedir.) (Yükseköğretimdeki hazırlık sınıfı eğitimleri değerlendirilmemektedir. Çünkü 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinin A fıkrasının 6 ncı bendinin b alt bendinde Yükseköğretimde okunan hazırlık sınıfı eğitimi ile ilgili hüküm bulunmamaktadır. )
Askere gideceğim ne yapmalıyım?
Askere sevk çağrı pusulasını aldığınızda bir dilekçe ile görev yaptığınız birime başvurmalısınız. Biriminiz dilekçenizi bir üst yazı ile birlikte Daire Başkanlığımıza gönderdiğinde Askerlik Olurunuz alınacaktır.
Askerliğimi bitirdim ne yapmalıyım?
Terhis belgesi ile birlikte göreve başlama isteğinizi bildiren dilekçe ile görev yaptığınız birime giderek başvurmanız gerekmektedir. Biriminiz işe başladığınız günün tarihini içeren üst yazıyı terhis belgeniz ile birlikte Daire Başkanlığımıza göndermesi gerekmektedir. (En erken terhis tarihinden sonraki ilk iş günü işe başlayabilirsiniz. Terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde başlamanız gerekmektedir.)
Çocuğum oldu, doğum yardımı ve sağlık yardımı için ne yapmam gerekiyor?
Durumunuzu belirten bir dilekçe yazarak ekine sitemizde bulunan Sağlık Yardımı Talep ve Taahhüt Formu ile Aile Yardımı Bildirimi Formunu doldurup çocuğunuzun doğum raporu ve nüfus cüzdanının fotokopisini de ekleyerek görev yaptığınız birime başvurmanız gerekmektedir. Biriminiz bir üst yazı ile dilekçenizi Daire Başkanlığımıza iletecektir.
Evlendim bildirim için ne yapmam gerekiyor?
Evlilik cüzdanınızın ilk üç sayfası ile sizin ve eşinizin nüfus cüzdanı fotokopisini eklediğiniz dilekçenize Aile Yardımı ve Aile Bildirimi Formunu ve eşiniz çalışmıyor ise de Sağlık Yardımı Talep ve Taahhüt Formunu doldurup ekleyerek görev yaptığınız birime başvurmanız gerekmektedir. Biriminiz bir üst yazı ile dilekçenizi Daire Başkanlığımıza iletecektir.
Eşim çalışmıyor Aile Yardımı ve Tedavi Yardımı için ne yapmam gerekiyor?
Durumunuzu anlatan bir dilekçe yazıp sitemizde bulunan Aile Yardım Bildirim Formu ve Sağlık Yardımı Talep ve Taahhüt Formunu doldurup görev yaptığınız birime başvurmanız gerekmektedir. Biriminiz bir üst yazı ile dilekçenizi Daire Başkanlığımıza iletecektir.
Akademik - İdari (2547-657) Personel olarak Yıllık İznim kaç gündür?
1-10 yıl arası 20 gün
10 yıl üzeri 30 gün
(en fazla geçen yılın izni devreder)
(657 sk. 104. madde e fıkrası)
657 - 4B Sözleşmeli Personel olarak Yıllık İznim kaç gündür?
1-10 yıl arası 20 gün
10-... yıl 30 gün
(İzin devretmez.)
(Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar 9.madde 1. fıkrası)
4/D Sürekli İşçi (696) Personel olarak Yıllık İznim kaç gündür?
1-5 yıl arası 16 gün
5 yıldan fazla - 15 yıldan az 22 gün
15 yıl + …. 28 gün
(İzinler yıl içinde kullandırılır.)
(Toplu İş Sözleşmesi Hükümleri)
4/D Sürekli İşçi (4857) Personel olarak Yıllık İznim kaç gündür?
1-5 yıl 14 gün
5 yıldan fazla - 15 yıldan az 20 gün
15 yıl + …. 26 gün
(İzinler yıl içinde kullandırılır.)
(4857 sayılı İş Kanunu Madde 53)
Akademik - İdari (2547-657) Personel olarak Mazeret İznim kaç gündür? Ne zaman kullanabilirim?
10 gündür. Yıllık izni hakkı bulunmayan durumlarda kullanılır.
(657 sk. 104. madde c fıkrası)
657 - 4B Sözleşmeli Personel olarak Mazeret İznim kaç gündür? Ne zaman kullanabilirim?
Bir sözleşme dönemi içerisinde 10 Gündür. Yıllık izni hakkı bulunmayan durumlarda verilebilir.
(Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar 9.madde 8.fıkra)
Akademik - İdari (2547-657) Personel olarak Evlilik iznim kaç gündür? Ne zaman kullanabilirim?
Kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde 7 gündür.
Nikah tarihi veya düğün tarihinden itibaren kullanılabilir. Daha sonraya ertelenemez.
(657 sk. 104. madde b fıkrası)
657 - 4B Sözleşmeli Personel olarak Evlilik iznim kaç gündür? Ne zaman kullanabilirim?
Kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde 7 gün dür.
Nikah tarihi veya düğün tarihinden itibaren kullanılabilir. Daha sonraya ertelenemez.
(Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar 9.madde 5.fıkra)
4/D Sürekli İşçi (696) Personel olarak Evlilik iznim kaç gündür? Ne zaman kullanabilirim?
Evlenmesi halinde 5 gün dür. Nikah tarihi veya düğün tarihinden itibaren kullanılabilir.Daha sonraya ertelenemez.
(Toplu İş Sözleşmesi Hükümleri)
4/D Sürekli İşçi (4857) Personel olarak Evlilik iznim kaç gündür? Ne zaman kullanabilirim?
Evlenmesi hakinde 3 gün dür. Nikah tarihi veya düğün tarihinden itibaren kullanılabilir. Daha sonraya ertelenemez.
(4857 sayılı İş Kanunu Ek Madde 2)
Akademik - İdari (2547-657) Personel olarak bir yakınımın ölümü halinde iznim kaç gündür?
Eş, Çocuk, Kardeş, Kayınvalide, Kayınpeder ve Eşinin kardeşinin ölümü halinde izin 7 gündür.
(657 sk. 104. madde b fıkrası)
657 - 4B Sözleşmeli Personel olarak bir yakınımın ölümü halinde iznim kaç gündür?
Eş, Çocuk, Kardeş Kayınvalide Kayınpeder ve Eşinin kardeşinin ölümü halinde izin 7 gündür.
(Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar 9.madde 5.fıkra)
4/D Sürekli İşçi (696) Personel olarak bir yakınımın ölümü halinde iznim kaç gündür?
Eş ve çocuk 6 gün- Ana, baba, kardeş 5 gün - Kayınpeder ve Kayınvalide 2 gün
(Toplu İş Sözleşmesi Hükümleri)
4/D Sürekli İşçi (4857) Personel olarak bir yakınımın ölümü halinde iznim kaç gündür?
Ana, baba, eş, kardeş 3 gün
(4857 sayılı İş Kanunu Ek Madde 2)
Hamileyim kaçıncı ayıma kadar çalışabilirim? Doğumdan sonraki izin haklarım nelerdir?
Doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği halinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilir.
Bir doktordan kaç gün rapor alınır. Bir yılda en fazla kaç gün rapor alınır?
Memurlar tek hekim raporu ile bir defada on gün izin alabilir. Kontrol muayenesi öngörülmüş ise kontrol muayenesi sonrasında tek hekim on gün daha rapor verebilir. Kontrol muayenesi sonrasında da hastalığın devam etmesi durumunda rapor sağlık kurulundan alınır. Zorunlu hallerde (nakil imkanı olmaması gibi) tek hekim tarafından rapor verilse dahi bu raporun sağlık kuruluna onaylatılması gerekir.
Bir takvim yılı içerisinde tek hekim tarafından verilecek raporların toplam süresi 40 günü geçemez. Kısaca ifade etmek gerekirse memurlar tek hekimden kesintisiz olarak (10+10 gün olmak üzere) 20 gün, takvim yılı içerisinde farklı zamanlarda ise en fazla 40 gün rapor alabilirler. Söz konusu sürelerin üzerindeki izinler sağlık kurulu tarafından düzenlenmeli ya da onaylanmalıdır.
Uzun süreli hastalıklardaki rapor süreleri nasıldır?
Kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalık hallerinde 18 aya kadar, diğer hastalıklarda ise 12 aya kadar memurun aylık ve özlük hakları korunarak verilecek raporda gösterilen lüzum üzerine izin verilir. İzin süresinin sonunda hastalığının devam ettiği sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurların izni aynı sürelerde uzatılır. 18 aya tabi olan hastalıklarda azami süre 36 ay, diğer hastalıklarda azami süre 24 aydır. Bu sürelerin sonunda da memur iyileşmezse emeklilik hükümleri uygulanır. Azami sürelerin hesabında aynı hastalığa bağlı olarak aralıklarla kullanılan hastalık izinleri de (iki izin arasında geçen sürenin bir yıldan az olması kaydıyla) dikkate alınır. Bu kapsamda izinli olan memurların yeniden göreve başlayabilmeleri için iyileştiklerine dair rapor almaları gerekmektedir.
Maaş bordroma nasıl ulaşabilirim?
Maaş bordronuza e devlet üzerinden veya SABİS https://sabis.subu.edu.tr/tr/Login linkten açılan pencereden Personel Bilgi Sistemi tıklanıp maaş zarfı kısmından ulaşabiliriz.
İlişik kestiğimde maaşımı geri ödemem gerekir mi?
İlişik kesilmesi durumu eğer başka bir birime NAKİL olursa maaş iadesi olmaz ama İSTİFA olursa maaş iadesi gerekmektedir.
Emekli olunca maaşımı geri ödemeli miyim?
Emekli olma durumunda emekliliği hak ettiği ay için maaş alır ve emekli olur.